19 Şubat 2017 Pazar

İFLAS ETMENİN FARK EDİLMEYEN SIRLARI


  • Ucuz olması için beceriksiz ve sıradan bir muhasebeciyle çalışın.
  • Şirketinizde herkes her işi yapsın.
  • Satış ve pazarlama biriminizde memur zihniyeti hükmetsin, elemanlarınız yüksek ciro için yarıştıran bir sistem kurmayın.
  • Tebrik ve takdir cimrisi olun, ödüllendirme denilince ödünüz kopsun.
  • Akrabalarınızı bilgi ve becerilerine bakmaksızın işe alın, onlar da dayılarının, amcalarının, eniştelerinin kıymetini bilsinler.
  • Dikkat çekici güzellikte bayan elemanları şirketinize musallat edin, iş yeri defile salonuna dönsün,
  • İstişare edeceğiniz kişileri rakipleriniz arasından seçin, onlar sizi düşünürler...
  • Rakiplerinizle dost olmaktansa, şirketinizde kurt besleyin daha iyi.
  • Yemekleri odanızda yiyin, ekibinizle değil...

14 Şubat 2017 Salı

MALİYET HESAPLAMA YÖNTEMLERİ


NE İŞE YARAR?


  1. Üretim maliyetlerimizi ve birim maliyetlerimizi bilmemizi sağlar,
  2. Maliyet kontrollerimizin gerçekleşmesine yardımcı olur,
  3. Finansal planlama ve kar'lılık planlamalarına destek olur,
  4. Özel yönetim kararlarına destek olur.

12 Şubat 2017 Pazar

PERFORMANS ANALİZİ

İşletmelerin mali yapılarını ve sektörde hangi konumda olduklarını bilmeleri ayakta kalabilme ve varlıklarını sürdürebilmeleri için uygulanan bir analiz yöntemi Performans Analizi uygulamasıdır. İşletmelerde performans analizinin yapılabilmesi için işletmenin bilânçosuna ve gelir tablosuna ihtiyaç duyulur ya da amatörce tutulan kişisel kayıtlardaki veriler derlenerek bilanço ve gelir tablosu oluşturulur.

Mevcut verilerle veya oluşturulan tablolardaki veriler temel alınarak analiz yapılır.
Performans Analizinden, çıkacak sonuçların işe yarar olabilmesi için oranlar analiz yönteminin kullanılması ve analizin dört ana gruba ayrılarak yapılmalıdır.
Performans Analizinde kullanılan Ana grupları ve alt gurupları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

A) LİKİDİTE ORANLARI
 Likidite oranları; işletmenin yaşanabilecek krizlerde nakit elde edebilme kabiliyetini gösterir. Bu kabiliyeti ölçmek için aşağıda belirtilen üç oransal yöntemin bir arada yapılması gerekmektedir.

a) Cari Oran; İşletmenin kısa vadeli borçlarını ödeme kabiliyetini göstermekte olup, cari oranın bulunması için aşağıdaki formül kullanılmaktadır.                                   
Cari Oran = Dönen Varlıklar / Kısa Vadeli Yabacı Kaynaklar

b) Likidite Oran:  İşletmenin, Stoklar dışındaki dönen varlıkların paraya dönüştürülme kabiliyetini göstermekte olup, likidite oranın bulunması için aşağıdaki formül kullanılmaktadır
Likidite Oranı=  (Dönen Varlıklar- Stoklar) / Kısa Vadeli Borçlar

c) Nakit Oran: Satışların durduğunda ya da  alacakların tahsil edilemediği dönemlerde, İşletmenin ödeme gücünü  göstermekte olup,nakit  oranın bulunması için aşağıdaki formül kullanılmaktadır
Nakit Oran = (Hazır Değerler + Menkul Kıymetler) / Kısa Vadeli Borçlar

B) FİNANSAL YAPI İLE İLGİLİ ORANLAR
Finansal Yapı; İşletmenin varlıklarının ne miktarda hangi finansal araçlarla (bankalar – satıcılar ya da üçüncü şahıslar) finanse edildiğini olası bir kriz ortamında veya kar’lılık azaldığında, bu borçların işletme tarafından ödenebilirliğini ölçer.

a) Borçların Öz Sermayeye Oranı: İşletmenin finansmanında ne kadar yabancı kaynak kullanıldığını gösterir.
Borçların Öz Sermayeye Oranı=   Öz Sermaye / Toplam Borçlar

b) Borç Ödeyebilirlik Oranı: İşletmenin varlıklarının yüzde kaçının yabancı kaynaklardan finanse edildiğini gösterir.
Borç Ödeyebilirlik Oranı=    Toplam Borçlar / Aktif Toplamı

c) Öz Sermaye Oranı: İşletmenin varlıklarının % kaçının işletme sahiplerince finanse edildiğini gösterir.
Oranı= Öz Sermaye / Aktif Toplam

d) Kısa Vadeli Borçlar oranı: İşletmenin iktisadi varlıklarının yüzde kaçını kısa vadeli borçlarla finanse ettiğini gösterir.
Kısa Vadeli Borçlar oranı= Kısa Vadeli Borçlar / Pasif Toplam

e) Uzun Vadeli Borçlar Oranı: İşletmenin iktisadi varlıklarının yüzde kaçını uzun vadeli borçlarla finanse ettiğini gösterir.
Uzun Vadeli Borçlar Oranı= Uzun Vadeli Borçlar / Pasif Toplam

C) FAALİYET ORANLARI
Faaliyet Oranları; İşletmelerin Varlıklarını verimli kullanıp kullanmadıklarını ve atıl stok bulundurup bulundurmadıklarını tespit eder.

a) Alacakların Devir Hızı: İşletmenin Kredili Satışlardan doğan alacakların bir yıl içinde kaç kez tahsil edildiğini gösterir. Oranın büyümesi alacak devir hızının artığını yani vadelerin kısaldığını, küçülmesi ise devir hızının düştüğünü yani vadelerin uzadığını gösteriri alacak devir hızının bulunması için aşağıdaki formül kullanılmaktadır.
Alacakların Devir Hızı= Kredili Satışlar / Alacaklar(Senetli+Senetsiz)

b) Stok Devir Hızı: İşletmenin stoklarının ne kadar süratle paraya çevrildiğini göstermekte olup, stok devir hızının bulunması için aşağıdaki formül kullanılmaktadır
Stok Devir Hızı Oranı= Net Satışlar   /  [ (Dönem Başı Stok+Dönem Sonu Stok) /2]

c)Maddi Duran Varlıkların Devir Hızı: İşletmenin maddi duran varlıkların verimli kullanılıp kullanılmadığını göstermekte olup, maddi duran varlıkların devir hızının bulunması için aşağıdaki formül kullanılmaktadır.
Maddi Duran Varlıkların Devir Hızı =  Net Satışlar / Net Maddi Duran Varlıklar

d) Aktif Devir Hızı: İşletmenin sahip olduğu varlıkları ne derece etkin kullandığını göstermekte olup, aktif devir hızının bulunması için aşağıdaki formül kullanılmaktadır.
 Aktif Devir Hızı= Net Satışlar / Aktif toplamı

e) Öz Sermaye Devir Hızı: İşletmenin sahip olduğu Öz sermayenin ne ölçüde verimli kullanıldığını göstermekte olup öz sermaye devir hızının bulunması için aşağıdaki formül kullanılmaktadır.
Öz Sermaye Devir Hızı= Net Satışlar / Öz Sermaye

D) KARLILIK ORANLARI
Karlılık Oranları, İşletmenin yeterince kar edip etmediğini, işletmeye yatırılan paranın verimli kullanılıp kullanılmadığını tespit etmek için kullanılan oranlardır.

a) Yatırım (Aktif) Karlılık Oranı: İşletmeye yapılan yatırımların ya da işletme de yer alan aktiflerin ne ölçüde karlı kullanıldığını tespit amacı ile kullanılan oranlar olup, yatırım (aktif) karlılık oranının bulunması için aşağıdaki formül kullanılmaktadır.
Yatırım (Aktif) Karlılık Oranı=  Net Kar /  Aktif Toplam

b) Öz kaynak Net Karlılık Oranı: Bu oran İşletme sahibinin işletmeye yatırmış olduğu paranın ne kadarının verimli kullanıldığını gösterir.Net kar kavramı olarak vergiden sonraki kar esas alınır.
Öz kaynak Net Karlılık Oranı:    Dönem Net Karı/Öz Sermaye

İşletmelerin uğraştığı faaliyet alanlarına göre performans analiz oranları farklılıklar göstermekte olup, bu nedenle makalemde analiz oranlarının değer aralıklarını verilmemiştir.