30 Mayıs 2021 Pazar

Otel Yatırım Kredisi

Otel Yatırım Kredisinin Avantajları

Kredinizi TL ya da döviz cinsinden kullanabilirsiniz.

·         Otel Yatırım Kredisi'nden size özel düşük maliyet ve avantajlı kâr oranları ile yararlanabilirsiniz.1

·         Sabit maliyet avantajı işletmenizi ekonomik dalgalanmalara karşı korur.

·         Sezona bağlı olarak değişen nakit akışınıza göre maksimum 2 yıla kadar ödemesiz dönemden yararlanabilir, ödemelerinizi toplamda 84 aya kadar taksitlendirebilirsiniz.2

·         Leasinge konu mal gruplarında düşük maliyet ile finansman imkânından yararlanabilirsiniz.3

·         KGF (Kredi Garanti Fonu) ile alternatif teminat çözümlerinden yararlanabilirsiniz.

·         Mevduatlarınıza TL, EUR ve USD bazında daha yüksek getiri elde etme imkânından yararlanabilirsiniz.

·         Hızlı değerlendirme süreci ile öncelikli limit tahsis imkânından yararlanırsınız.

·         Alternatif sigorta hizmetleri ile işletmenizi olası risklere karşı güvence altına alırsınız.

·         Yurt içi ve yurt dışı fuarlarda ihtiyacınız olan fuar standı ve fuar hizmetleri için finansman desteği alabilirsiniz.

KADIN GİRİŞİMCİ KREDİLERİ

 

HALKBANK KADIN GİRİŞİMCİ KREDİLERİ

Bir iş fikrine dayalı olarak ilk defa iş kuracak ya da işini kurmuş olan Kadın Girişimcilerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması, cesaretlendirilmesi ve teşvik edilmesi amacıyla “Kadın Girişimci Kredisi” oluşturulmuştur.

Kadın Girişimcilerin kullanabileceği azami kredi limiti ve Kredi Özellikleri;

·         İşini kurmuş olan kadın girişimciler için azami 100.000 TL,

·         Yeni iş kuran kadın girişimciler (6 aydan kısa süredir faaliyette bulunan) için azami 50.000 TL’dir.

Kadın Girişimcilere yukarıda belirtilen azami limitler kapsamında; asgari 5.000 TL Ticari KMH (Dost Hesap) ve asgari 5.000 TL limitli Ticari Kredi Kartı (Paraf KOBİ/Business/Esnaf Kart) ürünleri sunulacaktır.

·         Kredi vadesi; azami 6 ay Anapara Ödemesiz Dönem olmak üzere toplam azami 36 Ay’dır.

·         Kredi, Aylık Eşit Taksitli olarak kullandırılabilecektir.

·         Ödemesiz dönem faizleri 3’er ayda bir tahsil edilecektir.

·         Kredi vadesi boyunca Kadın Girişimcilerden Havale ve EFT işlemlerinden ücret alınmayacaktır.

Kredi başvurusu esnasında Kadın Girişimcilerin aşağıda belirtilen kriterleri sağlamaları gerekmektedir;

·         Gerçek kişi şahıs işletmesi veya hisseleri toplamının en az %50’si başvuru tarihi itibarıyla Kadın Girişimcilere ait olan tüzel kişi işletmeler başvuruda bulunabilecektir.

·         Kadın Girişimcinin krediyi kullanabilmeleri için işletmeyi kurmuş olması veya bir işyeri kurmadan ikametgâhını işyeri olarak kullanan girişimcilerde, kayıtlı olduğu Vergi Dairesi’nden alınmış vergi mükellefi olduğunu gösteren belge aranacaktır.

·         Kredi talebinde bulunan Kadın Girişimci, sahibi/ortağı olduğu işletmenin yönetimine ve faaliyetine aktif olarak katılıyor olmalıdır.

·         Tüzel kişi şirketlerde birden fazla kişinin Kadın Girişimci kriterlerine uygun olması halinde, yalnızca bir girişimci kredi kullandırılabilecektir.

GARANTİ BANKASI KADIN GİRİŞİMCİ KREDİLERİ

       Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile kadın girişimcilere özel Türkiye’nin ilk sosyal bono ihracını gerçekleştiren Garanti Bankası, 75 milyon ABD Dolar’lık sosyal bono ile kadın girişimcilere işletme sermayesi olarak kullanmak üzere 36 aya varan vadelerle 450.000 TL’ye kadar finansman sağlayabilmektedir. 

       Detaylı bilgi ve başvuru için Garanti BBVA şubeleri ile görüşebilirsiniz.

23 Mayıs 2021 Pazar

KREDİLER VE ÇEŞİTLERİ

KREDİ KAVRAMI VE KREDİ ÇEŞİTLERİ

Kredi kavramı

Kredi: Ödünç olarak alınan ya da verilen para ya da mal.

Tanım: Kredi, bankanın nakdi kaynaklarını bir bedel karşılığında talepte bulunan kişilere kullandırmasıdır.

Fonksiyonları:

·         Tedavül aracı olması

·         Atıl durumdaki sermaye ve tasarrufları iş alanlarına aktarması

·         Ekonomik faaliyetlere hız vermesi

5411 sayılı Bankacılık Kanunu m.48’e göre aşağıdaki işlemler izlendikleri hesaba bakılmaksızın bu kanun uygulamasında kredi sayılır:

Bankalarca verilen nakdi krediler

Kredi Çeşitleri:

Kredi türleri çeşitli açılardan aşağıdaki şekilde sınıflandırılmaktadır. Ancak bu sınıflandırmada kesin sınırlar bulunmamakta, bir kredi çeşitli açılardan bakıldığında birden fazla gruba dahil olmaktadır.

1 – Kredilerin Nitelik Açısından Sınıflandırılması

a) Nakdi Krediler: Banka, faiz veya faiz ve komisyon karşılığında ödünç olarak para verir..

b) Gayrinakdî Krediler: Bu tür kredilere örnek olarak teminat mektubu, ithal garantisi, aval ve kabul kredisini gösterebiliriz.

2 – Kredilerin Vade Açısından Sınıflandırılması

a) Kısa Vadeli Krediler: Kuramsal olarak kısa vadeli krediler vadesiz ve 2 yıla kadar vadeli krediler olarak tanımlanmaktadır

b) Orta Vadeli Krediler: Kuramsal olarak vadeleri 2 ile 5 yıl arasında olan kredilerdir.

c) Uzun Vadeli Krediler: 5yıldan daha uzun vadeli kredilerdir.

3 – Kredilerin Veriliş Amacı Açısından Sınıflandırılması:

a) Yatırım Kredileri: İşletmelere, bina ve tesislerinin yapımı için açılır.

b) Donatım (Teçhizat) Kredileri: İşletmelere ait bina ve tesislerin genişletilmesi, yenilenmesi, modernizasyonu, makine ve teçhizat sağlanması için genellikle orta vadeli olarak açılır.

            c) İşletme Kredileri: İşletmelerin üretim faaliyetlerini finanse etmek, döner sermaye       ihtiyaçlarını karşılamak için kısa veya orta vadeli olarak açılır.

4- Kredilerin Teminat Açısından Sınıflandırılması

a) Teminatsız Krediler: Sadece kredi müşterisinin imzasına güvenilerek, başka bir teminat alınmaksızın açılan kredilerdir.

 b) Teminatlı Krediler: Kredi müşterisinin imzası ile birlikte, en az bir güvenilir imzaya daha dayanılarak açılan kredilerdir.

c) Maddi teminatlı krediler: Bankaca kabul edilebilme şartlarını taşıyan maddi değerlerin rehnedilmesi karşılığında müşteriye kullandırılan kredilerdir.

5- Kredilerin İş Konusu Açısından Sınıflandırılması:

a) Ticari Krediler: Ticaretle uğraşan kişilere verilen kredilerdir.

b) Sanayici Kredileri: Sanayi sektöründe faaliyet gösteren firmalara verilen kredilerdir.

c) İhracat Kredileri: ihracat faaliyetlerini finanse etmek amacıyla kullandırılan kredilerdir.

d) Konut Kredileri: Konut edinme amacıyla bazı bankalar tarafından verilen bir kredi türüdür. Bankamızca Tüketici Kredileri çerçevesinde azami 24 aya kadar vadeli olarak kullandırılır.

e) Bireysel Krediler: Bireylerin herhangi bir ticari faaliyete konu olmayan ihtiyaçlarına yönelik kullandırılan kredilerdir.

f) Taşıt kredileri: Taşıt edindirme amacıyla kullandırılan kredilerdir.

g) Esnaf Kredileri: Kimi banka uygulamalarında esnaf kredileri ayrı bir tür sınıflandırılmaktadır.

h) Zirai Krediler: Bazı bankaların çiftçilere yönelik özel teminatlı ve faiz oranlı kredi uygulamaları bulunmaktadır. 

22 Mayıs 2021 Cumartesi

HALKBANK SIFIR FAİZLİ ESNAF KREDİLERİ

 1. KAYBOLMAYA YÜZ TUTAN MESLEK KOLLARINDA FAALİYET GÖSTERENLERE KREDİ

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9'uncu maddesinde belirtilen, geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında (el dokuma işleri, bakır işletmeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bu işlere benzerlik gösterdikleri Maliye Bakanlığı’nca kabul edilen) faaliyet gösteren ve “Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi” sahibi esnaf ve sanatkarlar % 100 faiz indirim imkanı ile kredi kullanabilmektedir.

Başvuru tarihi itibarıyla son 5 yıl içinde, 2016 yılında uygulamaya konulan KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Protokolü ile 2017 yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Protokolü kapsamında KOSGEB destekli kredilerden yararlanan esnaf ve sanatkarlar ile deprem, heyelan, sel afetlerine ve/veya terör olaylarına maruz kalmaları nedeniyle KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı kapsamında KOSGEB destekli kredilerden yararlanan esnaf ve sanatkarlar hariç, diğer kamu kurum ve kuruluşların faiz ve/veya hibe desteği niteliğindeki desteklerinden yararlanan esnaf ve sanatkarlar Hazine faiz destekli bu kredilerden faydalanamayacaktır.

1.   2. USTALIK BELGESİ SAHİBİ OLUP YENİ İŞYERİ KURAN GİRİŞİMCİ ESNAF VE SANATKARLARA KREDİ

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında, kredi başvuru tarihi itibariyle en az 1 yıllık ustalık belgesine sahip olan ve ustalık belgesiyle ilgili meslek kolunda, son 1 yıl içinde kendi adına işletme kurduğunu belgeleyen girişimci esnaf ve sanatkârlara, %100 faiz indirim oranı uygulanacaktır. Bu destekten aynı işletme için başka bir kurum ve kuruluştan hibe desteği alanlar ile son bir yıl içinde ticari faaliyetini veya vergi mükellefiyetini sonlandıranlar faydalanamayacaktır.

Başvuru tarihi itibarıyla son 5 yıl içinde, 2016 yılında uygulamaya konulan KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Protokolü ile 2017 yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Protokolü kapsamında KOSGEB destekli kredilerden yararlanan esnaf ve sanatkarlar ile deprem, heyelan, sel afetlerine ve/veya terör olaylarına maruz kalmaları nedeniyle KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı kapsamında KOSGEB destekli kredilerden yararlanan esnaf ve sanatkarlar hariç, diğer kamu kurum ve kuruluşların faiz ve/veya hibe desteği niteliğindeki desteklerinden yararlanan esnaf ve sanatkarlar Hazine faiz destekli bu kredilerden faydalanamayacaktır. 

3. GENÇ GİRİŞİMCİ ESNAF VE SANATKARLARA KREDİ

KOSGEB tarafından sağlanan hibe ve faizsiz kredi desteğinden yararlananlar hariç olmak üzere; KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini bitiren, kredi başvuru tarihi itibarıyla 30 yaşını tamamlamamış olan genç girişimci esnaf ve sanatkarlara KOSGEB tarafından onaylanan projelerini Bankamıza sunmaları durumunda, 100.000.-TL’ye kadar %100 faiz indirim oranı uygulanabilecektir. Bu krediden bakiyesi 2021 yılına devreden Hazine faiz destekli kredi borcu bulunanlar yararlanamayacaktır.

Başvuru tarihi itibarıyla son 5 yıl içinde, 2016 yılında uygulamaya konulan KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Protokolü ile 2017 yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Protokolü kapsamında KOSGEB destekli kredilerden yararlanan esnaf ve sanatkarlar ile deprem, heyelan, sel afetlerine ve/veya terör olaylarına maruz kalmaları nedeniyle KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı kapsamında KOSGEB destekli kredilerden yararlanan esnaf ve sanatkarlar hariç, diğer kamu kurum ve kuruluşların faiz ve/veya hibe desteği niteliğindeki desteklerinden yararlanan esnaf ve sanatkarlar Hazine faiz destekli bu kredilerden faydalanamayacaktır. 


5 Mayıs 2021 Çarşamba

HIZLI DESTEK KREDİ KOSGEB

 




KOSGEB FAİZSİZ KREDİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

 

Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir. KOSGEB Veri tabanına kayıtlı olmayan veya KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapmalıdır.

Online başvuru dışında KOSGEB'e belge teslim edilmeyecektir. Başvuru sistemine aşağıdaki belgelerin taranarak yüklenmesi gerekmektedir:

– Varsa; yasal sınırların üzerindeki vergi – SGK borcunun tecil ya da taksitlendirildiğini gösteren belge

– SGK'ya tescili olmayan şahıs işletmeleri için; işyerinin SGK'ya tescilli olmadığına ve şahıs olarak SGK'ya borcun bulunmadığına dair belge

– Sadece ikinci bileşene yapılan başvurularda; işletmenin yenilikçi genç işletme kriterlerinden en az birini sağladığını gösteren belge (KBS'de kayıtlı projelere ilişkin alan otomatik doldurulmuşsa, belge eklenmesi zorunlu değildir)

Başvurular 3 – 21 Mayıs 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Kaynak: Sözcü gazetesi internet sitesi (erişim:05.05.2021)  https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/kosgeb-kredi-basvurusu-e-devlette-nasil-yapilir-basvuru-sartlari-neler-6412187/#:~:text=Ba%C5%9Fvuru%20kriterlerini%20kar%C5%9F%C4%B1layan%20mikro%20ve,men%C3%BCs%C3%BCn%C3%BC%20se%C3%A7erek%20online%20ba%C5%9Fvuru%20yapabilecektir.