22 Nisan 2022 Cuma

KOBİ’LERİN TARİHİ

KOBİ’lerin tarihi gelişimine bakıldığında XIII. yüzyıla kadar uzanır. ‘’Ahilik Teşkilatı’’ olarak, XIII. yüzyılın ilk yarısından XIX. yüzyılın ikinci yarısına kadar Anadolu’da, Balkanlar’da ve Kırım’da yaşamış olan Türk halkının ahlaki yönden gelişmelerini, sanat ve meslek alanında yetişmelerini sağlayan bir kuruluştur.  Anadolu’nun vatanlaşmasında ve Osmanlı Devleti’nin kurulmasında büyük rol oynayan dini, sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi boyutları olan bir sistemdir. Ahilik başlangıçta bir esnaf teşkilatı olarak ortaya çıkmamıştır. Sonrasında günümüz esnaf odalarına benzer bir işlev üstlenmiş, sosyoekonomik bir düzen olmuştur.

XVI. yüzyıl sonlarına kadar Müslümanlara has bir kurum olarak iş görmüştür. Fütuvvet usulünü uygulayacak vasıflı esnafın azalması ve gayrimüslimlerin ticarete girmesiyle, XVII. yüzyıl başlarında yerini gediklere bırakmıştır.  1727 yılından itibaren rastlanılan gedik kavramı, Osmanlı bünyesindeki esnaflığa ve sanatkârlığa girişi tetkik etmek demektir. Ahilik Teşkilatı’nın çözülmesiyle sadece bir meslek kuruluşu olan lonca kurumu gediklerle beraber hızlanmıştır. Gediklerin ömrü 1838’de son bulmuştur.

1882 yılında Ticaret ve Sanayi Odası kurulmuştur. 19. yüzyıl başlarında da ‘‘Loncalık Sistemi’’ kaldırılmış ve Loncalar kapatılmıştır. 1949 yılında çıkarılan kanunla ilk örgütlenmeleri, günümüzde ise Ankara’da kurulmuş olan ‘’Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’’ küçük işletmelerin danışmanlığını üstlenmektedir. ‘‘TESK’in halen il ve ilçe düzeyinde kurulmuş 3,098 meslek odası, il düzeyinde kurulmuş, 82 Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İstanbul’da 2 tane) ve merkezi Ankara’da olan 13 mesleki Federasyonu ile sayıları 2 milyonun üzerinde kayıtlı esnaf ve sanatkârı bulunmaktadır.’’

Ahilik Sistemi’nden günümüze yansıyan sosyal hizmet veren kuruluşlar KOSGEB, Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf Odaları, kooperatifler ve sendikalardır.

4 Mart 2022 Cuma

Girişimcilere Franchising Kredisi

 

Girişimcilere Franchising Kredisi Nedir?

Halkbank, Franchising sistemi ile kendi işini kurmak ya da mevcut işlerinin yanı sıra yeni bir alanda faaliyet göstermek isteyenler için yeni bir kredi hazırladı. Avantajlı faiz oranı ve vade seçenekleri ile sunulan krediyle, franchise giriş bedeli ödemesi ve işyerinin tüm ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yapılan harcamalar için finansman desteği sağlıyor.

AVANTAJLARI Nelerdir?

Franchising Kredisi kullananlar, faaliyet gösterdikleri sektörlerin özelliklerine uygun farklı ödeme seçeneklerinden yararlanabilecektir.

·         Kredinin vadesi azami 60 aydır.

·         Kredi, AET, 3 ayda ya da 6 ayda bir eşit taksitli, ya da Serbest Taksitli olarak kullandırılır.

·         Kredilere, ilk yıla mahsus olmak üzere azami 6 ay ödemesiz dönem verilebilmektedir.

Kredi limiti, franchise giriş bedeli ile işyerinde kullanılacak demirbaşların temin edilmesi, firma faaliyet alanının dekorasyonunun yapılması ve mevcut işyeri için yapılacak tüm harcamaların yüzde 75’i olarak belirlenmektedir.

23 Şubat 2022 Çarşamba