30 Nisan 2021 Cuma

KOSGEB FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ

 

5 milyar TL bütçeli yeni destek programı ile KOSGEB,  pandemiden etkilenen imalat sektörlerinde çalışan mikro ve küçük ölçekli işletmelerin desteklenmesini amaçlamaktadır.

KOSGEB’in 5 milyar TL bütçeli yeni programını açıklandı. Pandemiden etkilenen imalat sektörlerinde çalışan mikro ve küçük ölçekli işletmeler ile teknoloji tabanlı start-up’ların desteğe başvurabileceği, “Mikro işletmeler 30 bin liraya kadar, küçük işletmeler 75 bin liraya kadar 3 yıl geri ödemesiz, tamamı faizsiz olacak şekilde bu destekten faydalanabilecekler.”

KOSGEB’in yeni programı ile, COVID-19 salgını sebebiyle gelir kaybına uğramış veya nakit akışı bozulmuş ama istihdamını koruyan imalat sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmelere yöneliktir.
Desteğin Toplam Tutarı 5 MİLYAR TL olup, KOSGEB vasıtasıyla yürütülecektir.

Teknoloji alanında faaliyet gösteren filiz şirketler de bu desteğe başvurabilecektir.

Kimler Başvurabilecek? Ne kadar destek alabilecekler?:

-       - Mikro ölçekli işletmeler: 30.000 liraya kadar.

-       - Küçük ölçekli işletmeler: 75.000 liraya kadar

-       - Startup’lar : 25.000 liraya kadar destek alabilecekler.


Desteğe Başvuru Şartları:

COVID-19 öncesi dönemde faaliyette olan,

COVID-19 öncesi döneminde istihdamını koruyan,

COVID-19 döneminde (KDV beyanı üzerinden) % 25 ve üzerinde gelir kaybına uğramış,

COVID-19 döneminde nakit akışı bozulmuş işletmeler başvurabilecektir.


Desteğin Faiz Oranı: sıfır

Desteğin Vadesi:

3 yıl ödemesiz 4 yıldan başlamak üzere 4 aylık dönemlerde 6 taksitte geri ödenecektir.


28 Nisan 2021 Çarşamba

BÖLGESEL YATIRIMLARDA DESTEK UNSURLARI


 Bölgesel yatırımlarda sağlanan destekler ve bunlarla ilgili destek oranları hakkında, 


19 Nisan 2021 Pazartesi

TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ

 Sanayi ve teknoloji bakanlığınca Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi başlığı altında teknoloji yatırımlarının desteklenmesi programı açıklandı. 

1.     Kimler Yararlanabilir?

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'na” Ar-Ge (varsa) ve Yatırım harcaması toplamı çağrı kapsamında belirlenen asgari tutarı (ilk çağrı kapsamında 10 milyon TL olarak belirlenmişti) aşan proje bütçesi öngören her ölçekten Özel Sektör Kuruluşları, çağrı dönemlerinde başvurabilmektedir.

2.     Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

Programın amacı, aşağıda listesi yer alan orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlerdeki katma değeri yüksek ürünlerin ve bu sektörlerin gelişimi için kritik önemi haiz ürünlerin üretimini artırmaktır. Ar-Ge ve/veya Üretim Yatırımı desteklenecek ürünler tebliğ ile ilan edilmektedir. 2019 yılında ilan edilen ilk çağrı kapsamında Makine Sektöründe aşağıdaki linkte belirlenen ürün ve yatırım konularındaki projelerin başvurusu alınmıştır. Program amacına uygun yatırım projeleri için Ar-Ge, Ticarileşme, Yatırım ve Üretim süreçlerinden ilgili proje başvurusu kapsamında Komite tarafından gerekli ve uygun görülenlerin tamamını kapsayacak şekilde uçtan uca destek sağlanmaktadır.

3.     Program kapsamında belirlenen Öncelikli Sektörler:  

·       Makine (2019 yılındaki ilk çağrı, Makine sektörü özelinde ilan edilmiştir.)

·       Elektrikli Teçhizat  

·       Elektronik

·       Bilgisayar

·       Ulaşım Araçları

·       Optik

·       Kimya

·       Eczacılık

Proje Paydaşı koşulu:

·       Program kapsamında desteklerden yararlanacak yatırımcının, bir veya daha fazla proje paydaşı ile işbirliği yapması beklenir.  

·       Başvuru sahibi ile proje paydaşları arasında, paydaşın öncelikli ürünü satın almaya ilişkin iradesi ve niyetini belirttiği uzlaşı protokolü,

·       Program Portalı’nda yayınlanan uzlaşı protokolü ve paydaş beyan formunun doldurulması suretiyle imzalanır.  

·       Başvuru sahibi ile Proje Paydaşları arasında, paydaşın öncelikli ürünü satın almaya  ilişkin iradesi ve niyetini belirttiği bir Uzlaşı Protokolü imzalanması beklenmektedir.  

·       Proje Paydaşının kamu kurum/kuruluşu olması halinde Uzlaşı Protokolü sunulması gerekli olmayıp paydaştan öncelikli ürünü satın alabileceğine ilişkin niyetini gösterir yazı alınması yeterlidir.  

·       Ürünün niteliği dolayısıyla nihai tüketim mallarının bir kısmında olduğu gibi çok alıcılı ve parçalı veya sermaye mallarının bir kısmında olduğu gibi süreklilik arz etmeyen talep yapısının bulunması vb. durumlarda proje teklifinde Proje Paydaşı bulunmayabilir.

15 Nisan 2021 Perşembe

FİZİBİLİTE RAPORU ÖZETİ

 


FİZİBİLİTE RAPORU ÖZETİ

·       PROJENİN ADI.....................................................:

·       İNŞAA YERİ..........................................................:

·       KAPASİTE.............................................................:

·       TOPLAM YATIRIM.....................................................................:

o   SABİT YATIRIM..............................:

o   KOMPLE TESİS SATIN ALMA-1...:

o   KOMPLE TESİS SATIN-ALMA-2..:

o   İŞLETME SERMAYESİ...................:

o   YATIRIM DÖNEMİ FAİZLERİ.......:

·       ÖNGÖRÜLEN FİNANSMAN KAYNAKLARI..........................:

o   ÖZKAYNAK...........................:

o   YABANCI KAYNAK-KREDİ :

o   TOPLAM FİNANSMAN.........:

·       YATIRIM SÜRESİ........................................:

·       FAYDALI ÖMÜR.........................................:

·       PROJENİN OPTİMUM KAPASİTEDE YILLIK........:

o   İŞLETME GELİRLERİ....:

o   İŞLETME GİDERLERİ...:

o   BRÜT NAKİT FARKI.....:

·       YILLAR İTİBARIYLE KAPASİTE KULLANIM ORANLARI:

o   1. YIL........:

o   2. YIL........:

o   3. YIL........:

·       DEĞERLENDİRME SONUÇLARI'ndan oluşur.

10 Nisan 2021 Cumartesi

FİZİBİLİTE RAPORUNUN HAZIRLANMA AMAÇLARI

 Fizibilite raporlarının hazırlanmasında temel başlangıç noktası, raporun hazırlanma amacının belirlenmesidir.

Bu amaçla hazırlama amacı net olarak ortaya konulmalı ve bu amaç tüm rapor içeriğinde, sunulduğu kurum-kuruluş tarafından hissedilmeli ve değerlendirilmelidir.

İÇ KULLANIM – YATIRIM KARARI ALINMASI

İşletme yatırım yapma kararını almadan, yeni kurulum veya genişleme yatırımlarının maliyet ve verimlilik planlamasının yapılarak veya alternatifler arasından seçim yapabilmek için fizibilite raporları hazırlanır. Kritik nokta olan, yatırımın geri dönüş süresi ve hassasiyet analizleri yönetim kadrolarına yol gösterir.

DIŞ  KULLANIM – PROJE FİNANSMAN ARAYIŞI

Yatırım harcamaları için gerekli olan tutarın, uygun şartlar ile temin edilebilmesi için yerli ve yabancı finansman kuruluşlarına yönelik hem yatırım hem de finansman modeline ilişkin bilgilendirme amaçlı fizibilite raporları hazırlanır.

RESMİ KULLANIM – YATIRIM TEŞVİK VE DESTEK ARAYIŞI

Devletin teşvik ettiği stratejik yatırımlar için kamusal teşvik ve destek arayışı söz konusu olduğunda, kamu kurumlarını yatırımın içeriği ve mali çerçeve ile ilgili bilgilendirme ihtiyacı doğar, şeffaf ve standartlara uygun fizibilite raporları hazırlanarak, ilgili kamu kurumlarına başvuru süreci başlar.

ORTAK KULLANIM – ORTAK YATIRIM KARARI ALINMASI

Bazı durumlarda, stratejik ortaklık kurmak isteyen taraflar arasında, karar süreçlerini hızlandıracak ve netleştirecek bilgi alış verişine ihtiyaç duyulur, Hem yatırım harcamalarının planlanması hem de işletme dönemi çalışma planının oluşturulması için fizibilite raporlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

FİZİBİLİTE RAPORUNA BAŞLARKEN

Yatırım kararı verilmeden yatırım fikrinin pazarlama ve satış planı, üretim planı, stratejik yönetim planı, finansman modeli ve finansal planı ile raporlama standartları yönlerinden değerlendirilmelerin yapılması ve değerlendirmeden sonra yatırım kararının verilmesi kaynakların doğru kullanılması açısından ve hüsrana uğramamak adına  son derece önemlidir.

PAZARLAMA ARAŞTIRMASI 

Yatırım kararının temel dayanağı pazarın araştırılması ve pazarın üretilecek ürün ve hizmete duyduğu ihtiyacın belirlenmesidir.

Pazar talebi belirlenmeden, yatırımla ilgili hiçbir adımın atılmaması kaynakların doğru kullanılması açısından son derece önemli bir adımdır.

PAZARLAMA PLANLAMASI

Pazarlama araştırması yapılırken, üretecek olduğumuz ürünlere olan talep belirlendikten sonra talebe uygun olarak üretim planlamasına geçilir.

ÜRETİM PLANLAMASI

Bu aşamada, yatırım harcamaları, üretim metodu, üretimde kullanılacak tesis, makine ve ekipmanlar ile yatırım yerinin belirlenmesine karar verilir.

Üretim planının hazırlanması demek, faaliyet akışının da planlanması anlamına gelmektedir.

STRATEJİK YÖNETİM PLANI

İkinci safhada, personel planı gelmektedir. Hem organizasyon ve yönetim planı hem de genel yönetim giderleri bu safhada planlanmaktadır. Maliyetlerin önemli bir kısmını oluşturan üretim dışı sabit giderlerin planlanması önem arz etmektedir.

FİNANSMAN MODELİ

Yatırım harcamaları ve faaliyet dönemi işletme sermayesi için gereken tutarın iç ve dış hangi kaynaklardan ve hangi koşullarda temin edileceği ve dış kaynaklı kredilerin maliyetinin ve geri ödeme planının ne şekilde olacağı bu bölümde planlanmaktadır.

RAPORLAMA STANDARTLARI

Finansal fizibilite raporları hazırlanırken, evrensel formlara ve kabullere uygun hareket etmek önem taşımaktadır. Çoğu raporumuz yurt dışı fon kuruluşlarına yönelik olarak hazırlandığından, bu hususta yeterli bilgi ve tecrübe sahibiyiz..